poniedziałek, 28 lipca 2014

Alternatywa dla... cukru białego

Korzystając z resztek urlopu i sprzyjającej pogody odwiedziłam w Weekend znajomych na Pomorzu :) Musiałam ostro walczyć z pokusą widząc tych wszystkich ludzi przechadzających się z wielkimi "kręconymi" lodami w dłoni oraz z pachnącymi na odległość goframi z piętrzącą się bitą śmietaną :) ale nie dałam się :P  i zapanowałam nad pokusą :) przyszedł za to pomysł na kolejny post, mianowicie - cukier ... a właściwie alternatywa dla cukru białego.


Wg. WHO zjadamy ok. 40 kg. cukru rocznie, najczęściej na naszych stołach i w naszych potrawach gości cukier biały, spożywany w nadmiarze prowadzi m.in. do cukrzycy, powoduje próchnice i przybieranie na wadze, zatem w dzisiejszym wpisie skupię się na alternatywie dla cukru białego w naszym codziennym menu.

1. Stewia - różne źródła podają, że jest ok. 300 razy słodsza od cukru. Nie jest przyswajalna przez organizm dlatego nie dostarcza organizmowi kalorii. Stewia to naturalny słodzik, który może być wykorzystywany do wszelkiego rodzaju potraw, a nawet do pieczenia. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, dlatego może być stosowana przez diabetyków.

2. Ksylitol - czyli tzw. "cukier brzozowy", pochodzi z Finlandii i jest wytwarzany z drzewa Brzozy. Ksylitol jest wolno przetwarzany przez organizm, a także posiada niższy indeks glikemiczny od cukru białego. Z powodzeniem może być stosowany do wszelkiego rodzaju potraw czy napojów. Warto jednak mieć na uwadze to, że ksylitol spożywany w nadmiarze może wywołać biegunkę, niektóre źródła podają także by nie podawać ksylitolu dzieciom poniżej 3 roku życia, nie brak również w sieci opinii mówiących o tym, że ksylitol może wywołać reakcje alergiczną u osób uczulonych na pyłki brzozy, nie są to jednak informacje potwierdzone, mimo wszystko warto mieć je na uwadze.

3. Miód - ma zdecydowanie spore IG, nie nadaje się również dla diabetyków, gdyż powoduje skoki cukru we krwi, znalazł się jednak w dzisiejszym zestawieniu z uwagi na wiele właściwości zdrowotnych oraz wspomaganie odporności organizmu. To właśnie te zalety sprawiają, że miód może stać się doskonałym zamiennikiem dla tradycyjnego cukru białego. Należy jednak pamiętać, że miód traci swoje właściwości w wysokich temperaturach.

4. Aspartam - Ponoć ok. 200 razy słodszy od cukru, zalicza się do słodzików chemicznych. Stosowanie aspartamu związane jest z wieloma kontrowersjami, pod koniec lat 90 pojawiły się informacje jakoby stosowanie aspartamu sprzyjało zapadaniu na choroby nowotworowe, kolejne badania nie potwierdziły jednak tych doniesień. Aspartam nie powoduje skoku cukru we krwi, a co za tym idzie nadaje się do spożycia dla diabetyków.

15 komentarzy:

  1. Mnie także kuszą tyle tylko że w domu.
    Mimo, iż jestem na diecie.
    Jedyne czego mi właśnie brakuje to miodu. <3
    Zawsze musi być u mnie w domu.
    Nie wyobrażam sobie na przykład naleśników bez miodu. .-.
    Oczywiście zaobserwowałam, liczę na to samo z twojej strony.
    Zapraszam !
    fashion-is-my-life15.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Za słodzikami nie przepadam...wolę miód :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha, uczyłam się o tym jeszcze miesiąc temu! Ale dzięki wielkie za przypomnienie :)
    http://www.lefffka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny post :)) Właśnie czegoś takiego szukałam, a tu proszę wpadam na twój blog :D hah

    Zapraszam też do mnie:
    http://maryannfashionn.blogspot.com/
    buziaki ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post. Przez przypadek wpadłam na twój blog i widzę, że piszesz o tym co mnie interesuje - zdrowy styl życia. Przeczytałam wszystko i obserwuje ;)

    http://new-life-stage.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie lubię miodu, za to do wszystkiego dodaje słodzika!
    Podoba mi się ten post jak i inne, zdrowy styl życia to coś dla mnie :)
    Piszesz ciekawie i z sensem, podoba mi się.


    Pozdrawiam i zapraszam do mnie, mile widziana obserwacja i komentarze :) Odwdzięczę się tym samym http://liveeyourstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Post mega ! :))
    http://believeinyourdram.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy post! :)
    Zapraszam do mnie:
    http://kalkusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja niestety miodu nie lubię, nie smakuje się, mimo, że lubię słodycze
    http://misguidedfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń






  10. ja też za miodem nie przepadam..


    fashionable-sophie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny i bardzo przydatny post! :) Ogólnie ja też nie lubię miodu. Będę tu wpadać częściej! ;) Obserwuję z czystym sumieniem! :D

    http://modelinove-love.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako chemik stwierdzam- nie spożywajmy aspartamu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem podobnego zdania :) Opisałam kilka możliwości do wyboru, mnie osobiście jednak, najbardziej przekonuje Stewia :) Pozdrawiam.

      Usuń
  13. ja albo wcale nie slodze albo uzywam miodu :)
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń